Lite mer S-O-A-S i själen!

20.03.2020

S-O-A-S står för Stanna upp, Observera, Acceptera och Svara eller Släppa! Nu kanske du tänker att du inte orkar fler inlägg kring hur lätt det är att träna mentalt eller visualisera sig bort från verkligheten, som just nu är väldigt turbulent för oss alla på olika sätt. Som ny uppstartad företagare är Corona utbrottet en otroligt dålig timing och jag jobbar jämt mentalt för att stå emot en overload av katastroftankar!

Denna vecka brast det! Jag hade ett inbokat samarbetsmöte med en chef och lade ner 3 timmar av min dag på transport i samband med "mötet" där personen ifråga inte dök upp. "Oj det hade jag helt glömt, vi har det oerhörd tufft i vår bransch just nu......." var förklaringen! Självklart kan jag känna stor empati med enstaka branscher, men det gäller samtidigt att ha förmågan att se den stora bilden. Kulturbranschen, konsultbranschen, träningsbranschen och de flesta andra branscherna har det också tufft. Som egen företagare var det inte kul att lägga ner en halv dag på exakt ingenting! Men kanske var det inte just den händelsen i sig som gjorde att det brast och jag är även övertygad om att chefen i fråga i vanliga fall är en mycket professionell chef. Men i det extremt otrygga läget vi, helt oväntat befinner oss i, är det lätt att reagera instinktivt.

Men nu tillbaka till S-O-A-S! När jag hade fått ett mindre utbrott av ledsamhet och med "hjälp av" min man som efter ett litet tag bad mig "sluta gnälla och komma vidare", samlade jag ihop mig och bestämde mig för att både "Släppa" och "Svara". Men det menar jag att släppa alla negativa tankar kring händelsen och svara med att använda händelsen till att sätta ingång nya kreativa tankeprocesser utifrån det faktiska läge jag befinner mig i. Jag utbildade mig till mindfulness instruktör 2014 och ett av de förhållningssätt jag började använda direkt i min vardag både privat och i jobbsammanhang var just S-O-A-S. Jag kan varmt rekommendera dig att göra samma sak. Till en början kräver det medveten träning, men sedan blir det en del av ditt personliga sätt att förhålla dig till utmanande situationer. I vanliga fall går det efter ett tag att gå igenom S-O-A-S på en mikrosekund. I särskilt utsatta situationer är de flesta av oss dock ändå bara helt vanliga människor som konstant lär av livet vi lever, så försök att ha en icke dömande attityd mot dig själv om och när du inte klarar av att släppa eller svara på en händelse direkt.

Hur gör man S-O-A-S?

· Stanna upp i situationen. Ta ett andetag och rikta din uppmärksamhet mot det som händer dig här och nu.

· Observera vad som händer i din inre värld. Notera din ström av sinnesintryck, tankar, känslor och kroppsförnimmelser utan att döma eller värdera.

· Acceptera det som händer just nu. Detta betyder inte att du accepterar händelsen i sig eller människors beteende. Men oavsett om det är en önskad eller oönskad händelse, så inse att det händer dig just nu.

· Släppa eller Svara handlar om att du för din egen del tar ett beslut kring om du vill svara på situationen och i så fall hur, eller om du vill släppa händelsen och bestämma dig för att det inte är värt din energi att gå igång på detta. Du väljer med andra ord aktivt att inte älta frågan och släppa den på riktigt.

Att kombinera förhållningssättet S-O-A-S med träning av mindfulness meditation är något jag varmt rekommenderar och personligen utövar sedan många år tillbaka.

Du är varmt välkommen att kontakta mig för ett personligt upplägg för mindfulness träning och gärna i kombination med Motiverande Samtal för en hållbar förändring. Det fungerar även utmärkt att träffas digitalt!