Känslan av att äga sin dag och hållbar motivation!

18.06.2021

Idag började jag min fredag med ett Bodybalance pass kl. 07:15. Helt oslagbart eftersom det var exakt vad jag behövde. Att känna kroppens styrka och avsluta med en meditation känns fantastiskt i både kropp och själ och de kreativa tankarna bara bubblade på vägen hem.  Vad gör du för att kroppen och själen ska må bra, för att hitta din inre motivation och känna kreativitet?

För min del kan en ridtur i skogen, träning, meditation och kreativt skapande ge samma känsla av flow och närvaro och det är just då jag mår som bäst. Jag ser därför till att fylla mitt liv med dessa aktiviteter i lagom dos så det inte övergår till en känsla av plikt eller stress. 

Just den där känslan av självbestämmande finns det en hel motivationsteorin kring. Hur man kan uppnå en känsla av inre motivation när själva aktiviteten är belönande i sig och bygger på frivillighet. För egen del kan jag uppleva exakt samma känsla när jag jobbar. Jag har valt min arbetssituation och trivs med mina arbetsuppgifter och kollegor, känner meningsfullhet och upplever att jag både bidrar till andras utveckling och själv utvecklas. Detta är vad som kallas hållbar motivation. Hållbar motivation ska helt enkelt innehålla följande 3 psykologiska behov:

1. Kompetens (att känna sig "duktig", må bra och fungera bra i sin kontext).

2. Att känna tillhörighet (KASAM: Känslan Av Sammanhang).

3. Autonomi (att vi inom rammarna känner frihet, frivillighet, valfrihet, kan jobba självständigt och att vi erbjuds val. Alltså frihet inom strukturen kan man säga).

Känner du igen dig? Upplever du att din motivation är hållbar? 

Vill du bli medveten om din livssituation idag och kartlägga vilken förändring du önskar dig i ditt liv. Just nu kan det vara en bra tid att reflektera över vad du vill. Vem vill du vara i framtiden? Vilket liv vill du leva? Vad vill du jobba med? Vad vill du bidra med? 

Om detta känns aktuellt för dig är du varmt välkommen att gratis prova på det första steget i din egen karriärutveckling här. Redan på "Prova på steget" kommer du att få en tydlig bild av ditt nuläge och ditt önskade läge i livet.

Med dessa tankar vill jag önska dig en skön och solig helg!