Vill du hitta din muchness?

21.01.2022

Jag erkänner på en gång! Jag älskar historien om "Alice i Underlandet" och kan se filmen om och om igen. Jag kan helt enkelt inte få nog av dessa småfilosofiska och galna dialoger! Ordet muchness kommer från en av dessa dialoger och är ett fantastiskt ord som jag tagit till mig och ofta själv använder!

"Du brukade vara mycket mer...muchier. Du har förlorat din muchness!". Det var vad den galna hattmakaren sa till Alice när han träffade henne igen. Och visst kan det kännas så någon gång? Att man upplever att man tidigare brukade vara mycket mer, mycket muchier. Att vägen har blivit otydlig och att man bara har hängt med. Man har helt enkelt förlorat sin muchness eller också har man kanske aldrig riktigt hittat den.

Självklart finns det en hel del människor som har tillgång till sin muchness, som lever och arbetar på ett sätt som känns helt i linje med den de innerst inne är och vill vara. Men om du inte är en av dem, vad är då din muchness? När är du som bäst? När mår du som bäst? Hur lever du då? Vad jobbar du med och i vilken kontext? Allt detta ändrar ju sig under livets och arbetslivets gång eftersom livet rullar på och vi ständigt behöver utvecklas i takt med vår omvärld och kanske anpassa oss till den egna livsfasen.

För egen del tänker jag att det handlar mycket om medvetenhet och närvaro. Har jag hamnat i rätt kontext och verkligen trivs med mina uppgifter och kollegor, det rådande arbetsklimatet och värderingarna som gäller på arbetsplatsen? Ledarskapet spelar självklart en stor roll till om man som medarbetare kan känna sin muchness på arbetsplatsen. Har man en chef som bekräftar och vill utveckla sina medarbetare så de blir bäst på det de gör, då är det lättare att både känna motivation och att hitta sin muchness som medarbetare. Detta kräver dock en chef som kan leda med tillit och acceptera att hen själv inte alltid är "bäst i klassen". Det låter som en självklarhet, men tyvärr kan jag av egen erfarenhet intyga att så inte alltid är fallet. Det borde vara självklart om man vill ha friska medarbetare som tycker om att gå till jobbet, vill utvecklas och skapa resultat. Jag misstänker att chefer som inte klarar av detta viktiga förhållningssättet i ledarskapet sannolikt inte själva har hittat sin egen muchness!

Själv coachar jag bland annat arbetssökande och i den processen finns det gott om exempel på människor som har förlorat sin muchness och tron på sig själva. Men som tur är finns det också många positiva exempel på människor som hittar eller hittar tillbaka till sin muchness. Som genom positiv bekräftelse, coachning och nya kunskaper hittar sin nya väg. Och detta är det finaste man kan uppleva som coach att se individer växa och lyckas hitta sin plats i livet och i arbetslivet.

Om du vill få tillgång till din muchness börja med att ställa dig själv följande frågor:

  • Hur vill jag känna mig när jag har kommit i kontakt med min muchness?
  • Hur upplever jag min hälsa och välbefinnande då?
  • Vad behöver jag uppnå i mina studier eller jobb/karriär?
  • Vad vill jag ge mig själv för att känna av min muchness? (tid, kunskap, livsstilsförändring etc.)
  • Vad vill jag befria mig själv ifrån? (människor, vanor, jobb, rutiner etc.)
  • Vad behöver jag lägga bakom mig för att  kunna hitta min muchness? (kanske något jag har ältat och inte släppt mentalt)
  • Vad behöver jag göra och förändra för att nå hela vägen fram?
  • Vad behöver jag göra för att stärka mig själv på vägen mot att hitta min muchness?
  • Hur ser mitt liv ut när jag har hittat min muchness och lever det liv jag vill leva där framme?

Om du vill ha hjälp att hitta din muchness är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta oss på MotivationsInstitutet.

Psst ... nu ser vi fram emot ett år där vi kommer känna oss mycket muchier eller hur?